Search This Blog

Thursday, July 17, 2014

Pau entre les llengües... en família (Peace, Salam, Friede, Mir, Shanti)


Una família lingüística, una i diversa: Mir- Shanti -Pau-Friede-Salam

Observa que la paraula pau té diverses arrels. 

Us presentarem les grans famílies veïnes i veurem que alguna llengua ha manllevat el mot d’una altra.

Reconeixereu la paraula mare d’aquesta barreja de llengües europees: Bretó PEOCH, dues eslaves, Polonès POKOJ i Bielorús PAKOJ, Hongarès BEKE, Maltès (semítica) PACI i Albanès PAQE. Quan van haver de trobar-ne l’arrel en Esperanto PACO seguia una fidel tradició.

Eslaves. Són molt regulars, MIR (Rus, Eslovè, Bosniac, Búlgar, Txec, Ucrainès, Rus) i diftonga en Eslovac MIER. Una llengua Bàltica la fa servir també el letó MIERS.
Indostàniques. Al subcontinent Indi tenim la paraula favorita de Gandhi, SHANTI,  comú en Hindú, Bengalí i Gujarati (minoria d’uns 60 milions). A més en sànscrit SHANTIH i en nepalí  SAANTI. 
Semítiques.  Àrab SALAM  i hebreu SHALOM (incloses en la frase la pau siga amb vosaltres). S’escolta en Àfrica en amharic SELAM i Amèrica en Yiddish SHULAM.
Nord-Germàniques. Un amic noruec va passejar per un antic cementiri a Berlín i va trobar la pau interior. Els mots volen dir alguna cosa: Noruec, suec i danès  FRED, Alemany   FRIEDEN, islandès FRIDUR i Holandès VREDE, que el va portar a Sudàfrica (on es parla Afrikaans VREDE).
Romàniques. El llatí PAX ha tingut una gran difusió (imperis, civilitzacions, colonialisme) fins l’anglès PEACE. A la península PAZ, PAU, Aranès PATZ i Euzkera   BAKEA. De les estatals tres: Italià i Romanès PACE, Francès PAIX. Tres de no estatals: Cors PACI, Romanxe PASCH i Sard PACHE.

Recordem les escenes bèl·liques que ens han acompanyant darrerament des de la beatifica Guerra del Golf, tan catòdica ella.  Un abril del 1963 un bon catòlic -ja un poc catòdic- publicava una encíclica Pacem in Terris. Poc ressò, tat? 
Ací diem “cada terra fa sa guerra” però tampoc en sentit literal. Alguns, com en G. Walter B.  i els seus amics pro-petroli (com tan altres) van anar sempre amb el braç armat. 
En clàssic deien “Si vis pacem para bellum” que ja indica idees poc pacífiques. No els hem de deixar en pau.

No comments: