Search This Blog

Tuesday, February 15, 2011

Goya, un desastre más: pan negro



A la Catalunya Central el Regio7 ens deia:

Bardem, millor actor  Uns Goya en català
'Pa negre' d'Agustí Villaronga es converteix en la gran triomfadora amb nou premis - 'Bicicleta, cullera, poma' guanya com a millor documental...
'Pa Negre' ha triomfat a la gala dels Premis Goya. De les 14 estatuetes a les quals optava, s'ha endut nou premis entre ells millor direcció per Agustí Villaronga i millor pel·lícula. Nora Navas, Laia Marull, Francesc Colomer i Marina Comas han recollit els premis en les seves categories. Els Goya també han premiat 'Bicicleta, cullera, poma' com a millor documental, i 'Chico y Rita' com a millor pel·lícula d'animació.

Com a contrapunt, per veure el plany habitual a Madrid: " España, que nos duele... después de Quevedo nada."
 Podiem llegir 14/02/11a Xavier Campreciós al PeriodicoCalia esperar que la premsa madrilenya i la barcelonina no traguessin la mateixa punta als premis Goya: L'èxit de Pa negre era el que destacaven les portades 
  • d'EL PERIÓDICO i La Vanguardia -tots dos amb la imatge del director, el mallorquí Agustí Villaronga
  • de l'Avui - sota l'estampa d'una també exultant Laia Marull- i 
  • d'Ara - amb foto de l'actriu revelació, Marina ComasSEnD
  • El Punt no li van cabre a primera.

Mentrestant, la premsa madrilenya tornava a demostrar que els 660 km i l'Ebre són un abisme: la triomfadora no mereixia titulars, un ni la citava, altres desmereixien el premi. I quatre de les cinc fotos de portada eren per a la postissa reconciliació fotogràfica de González-SindeDe la Iglesia.
  • Titular de primera d'El País: «Internet és la salvació del cine». Subtítol: De la Iglesia defensa un nou model de negoci als Goya de 'Pa negre' . 
  • Parella per exigències del guió, es titulava el fotopeu d'El Mundo, que ni citava Pa negre.
  • Abc: «Internet és la salvació del cine». Subtítol: Álex de la Iglesia deixa l'Acadèmia invitant la indústria del cine a transformar-se per adaptar-se als nous temps, en una gala on 'Pan negro' -així, en cristià- va ser la gran vencedora.
  • L'Acadèmia castiga De la Iglesia, titulava La Razón. Subtítol: Els acadèmics catalans s'imposen i donen la victòria dels Goya a 'Pa negre', de Villaronga, que amb prou feines han vist 57.000 persones. Només

¿Pecata minuta? Ca. 
«Veure Doctor Zhivago -escrivia Cefas (La Razón)- el dia de la galeta dels Goya ha estat un error. Em recorda que a Espanya, menys comptades vegades, es fa un cine d'una mediocritat exasperant. (...) És dolent fins a dir prou. (...) La veritat és que Goya no es mereix que utilitzin el seu nom per a aquests premis».

No comments: