Search This Blog

Monday, April 25, 2011

lletra k sentits i ambigüitats


 Torniello da Novara - 1517


Ens serveix per  paraules d'origen no llatí 
Sobretot mots corrents d'àmbit anglo-germànics: whiskyKiss radio, The Pink Panther,  Kermesse, la musica punk, walkiria i Kirk Douglas.
I romanitzacions d'altres llengües; del grec: koiné fa referència a qualsevol llengua que s'utilitza com a model i que és comuna i general en un mateix territori.Kýrie-eléison (Grec, Κύριε, ἐλέησον, per "Senyor, ten pietat". 
 d'altres llengües en triem tres: Kenya (país = muntanya lluminosa); karate (del  karatedō, camí de la mà buida); i kiwi (fruit i ocell de les antípodes).
Clarament aprofitat en marketing per la rotunditat del so i la claredat de la grafia de la lletra K: Nike (=victoria), Kodak (eufonia en totes les llengües), Konica,   Iskra (brillant, espurna) amb l'eslogan "d'una espurna el foc enlluernarà".


Origen gràfic 


Aqeust sembla ser etrusc. Encara que semànticament prové de la paraula ma (que es deia en egipci d'una altra manera: dart). Com en fenici i llengues semítiques en contacte amb Egipte la ma es deia /kap/ va entrar al alfabet etrusc/grec com a lletra de so gutural sord.
Veieu el canvi en diverses llengües aquí baix. Si ens agrada els angles rectes també el tenim en altres llengües:

àrab ك, Hebreu  ק, o Coreà ㄱ.Numerologia de la 11a lletra


El ser la 11a lletra li afegeix una certa interessant numerologia. L'11 supera el 10, la perfecció i si el descomposem vibra amb la dualitat (1+1=2). A més l'11 en codi binari és 3 (el nombre de la piramide o la trinitat). D'alguna manera el 11 te relació amb l'univers. Les taques solars apareixen cada 11 anys. Entrem en l'era d'Aquari, una nova consciència. (onzè signe del zodiac) i la primera missió amb exit de la Nasa a la Lluna fou Apol.lo 11.
Mirant un senzill tractat de simbologia, llegim: Number Eleven possesses the qualities of intuition, patience, honesty, sensitivity, and spirituality, and is idealistic.Significats de la K

En bioquímica, tenim la vitamina K. Justament descoberta, i anomenada, en danès el 1929 “Koagulationsvitamin". La vitamina K1 la podem trobar principalment en espinacs, bleda, i cols; algunes fruites com alvocat i kiwi també presenten una quantitat important de vitamina K. Com a referència, dos cullerades de julivert contenen el 153% de la quantitat diària recomanada de vitamina K. Alguns olis vegetals, especialment soja, contenen vitamina K. Darrerament ha tingut un paper mèdic en la millora de la pell i dels ossos.

En matemàtiques representa la connectivitat d'un graf en la teoria de grafs. O la unitat de graus Kelvin en temperatura. 

En química, l'element Potassi, és un metall molt lleuger i es diu Kalium, d'aquí el simbol K i va ser descobert el 1807.  És un element essencial, també per al creixement de les plantes. És un dels tres que consumeixen en major quantitat, ja que l'ió potassi intervé en la fotosintesi, part important de la fisiologia dels vegetals.  També en les  fruites (especialment les de pinyol com l'albercoccirerapruna, bresquilla, etc.) són aliments rics en potassi.

Entreteniment

En els jocs de cartes (entren en Europa al segle XIV provinentd d'Egypte, tenim el rei (malik en àrab) i la lletra K designa el _King en la baralla francesa o anglesa la carta més alta ( fins que la Revolució ded Robespierre desplaça la monarquia del lloc més alt!)
 King of Hearts = Charlemagne, King of Diamonds = Caesar,  King of Clubs =  Alexander the Great, King of Spades =  Biblical David 

Per cloure, una mica del castellà del segle passat:
Es una letra que "siempre fue mal vista", y que desapareció del diccionario entre 1815 i 1869 (!). Denostada, "la malquerida" de la que sólo existen 35 palabras que la usen según la Real Academia (Castilla, 1996).
Nebrija: “La K ninguna duda hay sino que es muerta”.
Mateo Alemán: “Inútil, extranjera y difícil de escribir”.
Sebastián de Covarrubias: “No hay uso cerca de los latinos”.
Unamuno la calificó de “antipática” y “antiespañola”.
Quintiliano: “Algunos creen que K se pone siempre delante de A pero ya tenemos para eso la C”.


Al hilo de la lectura de Historia de las letras, de Juan Ramón Lodares
 "La letra 'k', violenta incluso en su grafía, es una advertencia, una bandera desplegada al viento de la pacífica resistencia, casi un manifiesto. (...) 'K' no se emplea salvo en voces de procedencia griega o extranjera, y durante muchos años ha estado en desuso.

No comments: