Search This Blog

Sunday, December 27, 2020

Yemen a prop del cor amb Franca Sol

 


Trobem la primera novel·la 

de  Franca Sol  sobre 

Little Adventures in Yemen.

When this girl came to town, my business thrived! If she knew how many fights broke out at Expat House because of her…

pots trobar molts testimonis here ... link




English review here


Lluitar per l'amor és sempre desafiant sota les apostes més altes, com és el cas d'aquesta primera novel·la de Franca Sol, una invitació a entrar en el nostre petit drama vital ... Aquest ens pot elevar amb aquesta novel·la. No necessiteu més de 20 pàgines de la seva lectura per  uqè us guanyi. En cinc breus episodis llegireu els seus perills creixents i els seus estranys finals. Poc no es poden endevinar les trames que hi ha darrere del nostre senyor Local, o d’un mercenari fugitiu, dues de les caceres d’amor avortades de la novel·la. ... dos dels seus imperfectes coqueteigs.

L’expatriada jove dona el que promet: petites gran aventures riques en detall que viuen en un relat dramàtic romàntic proper a la guerra incivil, i a una zona de conflicte hormonal. La protagonista ha deixat de preocupar-se per allò que és correcte i el que és dolent, i la seva única lleialtat és cap al costat guanyador del cor, ja que s’acosta a tot amb enginy.


La narrativa s’omple d’una llista d’altres personatges de repartiment, tots  especiats, que porten a terme picantones sorpreses i entremaliadures. Per posar exemple,  des de la primera aparició a la novel·la, el couchsurfer, (un alter ego per a tu, lector?), qui està tractat amb mil mims i acaba amb ‘un gran somriure i una bona impressió del país’ ... i nosaltres lectors també. Això ens porta al següent en el repartiment: la rivalitat de l’odi a l’amor per part dels propietaris de les begudes que fan suportables les llargues hores de la nit, ja que la feina humanitària de la llum del dia es manté en un segon terme indefinit per no allunyar el to de la narrativa.


Per últim, però no menys important, entre el repartiment secundari, les seves companyes de pis, la Bilma i l’Anna: moltes de les millors línies de la novel·la són d’elles. I dos moments que vaig apreciar: aquella festa a la piscina al mafraj ... memorable! I besant a Mama Coco, la sensual ballarina somalí amb cor de mel.


Potser un altre personatge és el propi país. La ficció està ambientada a les terres del Iemen [des de la capital, Sana’a, fins a la serralada de Ma’rib, fins a la fabulosa illa Socotra a l’oceà Índic]. Els lectors ens preocupem una mica per la seva sortida al darrer capítol, però també l’acompanyem somrients amb un cor de crits de "bona sort" ..., mirant expectants un nou capítol, un nou plaer acollidor en la seva propera empresa…. Aviat la seqüela en Mossul?


Un dels encerts del llibre és la intercalació d’esbossos culturals que obren una àmplia finestra on entrem a la societat local des d’un punt de vista privilegiat, des dels injetables subcutanis a l’hospital fins a les situacions de prostitució.


  • Sarah Aljoumari, una jove il·lustradora iemenita i bloguera, realça els capítols d’esbossos culturals amb el seu deliciós art. És una gran contribució que dóna una sensació real del seu país.

 

  • L’espurna principal del text és que et porta a la teva imaginació, als teus propis llocs visitats des d’Aberdeen fins a Zamora lands. I com el personatge principal ens fa reflexionar, d’alguna manera: …think about it for a minute. Isn’t it like that everywhere? Yes you are completely right, it is.





No comments: